lördag 17 augusti 2013

Tjänster i hemmet

Jag läste Hållanders "Tjänster i hemmet" i somras. Jag försökte länge hålla mig borta från hemtjänsten men gjorde någon månad innan jag till slut fick arbete som behandlingsassistent. Åren innan dess hade jag däremot arbetat betydligt längre perioder på boende för autister, pensionärer med olika mentala handikapp/mentala sjukdomar, som lärarassistent för ungdomar med mentala handikapp, sommarkollo för barn med mentala handikapp, och som personlig assistent. I många fall kommer man i kontakt med människans mest intima vanor när man arbetar inom de verksamheterna. Som deras skit och piss. Eller för att citera Hållander:
"Sedan lutar du dig fram, trycker på i korta intervaller. Din mun blir smal. Som på ett träningspass. När du är klar kan jag se tre svart korta korvar ligga i botten. Smala.
Inte som hos Bengt där det till och med är svårt att spola eftersom avföringen är stor som granatäpplen. Som två granatäpplen, som lägger sig som lock i botten av stolen. Här är det istället maskar som slingrar sig fram. Svåra att få ur den flyttbara toalettstolen när jag ska spola ner dem."

Det fick mig att tänka på hur många recensioner som tar upp bajsduschscenen i "Borde vara död". En vanlig kille – eller kanske inte? – med patos som torkar skit utan att gnälla och ger support utan att moralisera, han vakar över ”sina” boende och han gör det på att sätt som får mig att jubla.
(Inte så)anonyma biblioholister

I jobbet får Sebastian se mycket skit även bokstavligt, beskrivningen av hur han rengör en dusch någon använt som toalett är vidrigt ingående.
Pia Lindestrand


Han arbetsdag innefattar att städa upp nerskitna gemensamhetsutrymmen, prata med de boende om deras problem, se till att de inte förstör för mycket.
Socialistsimon

Borde vara död är något så ovanligt som en socialrealistisk skräckroman, vår hjälte är en socialpedagog som skrubbar nerbajsade duschar på ett boende i Hisingen och som har vissa magiska förmågor.
Verdinelli i Göteborgsposten


När flera sidor ägnas åt att beskriva hur Sebastian rengör ett avlopp från bajs, då blir det alltför naturalistiskt för min smak.
Skuggornas bibliotek


Inte sällan måste han kavla upp ärmarna och rensa nedbajsade duschar eller ta reda på om folk fortfarande är i livet.
Swedishzombie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar