fredag 29 maj 2015

Genusanalysen

Genusanalys av "Borde vara död"


Det är fascinerande att man skriver långa "analyser" utan att läsa innantill ordentligt. Kanske man borde göra det istället för att uppleva texten. För när man kolla i själva romanen så står det så här:Isa slåss med svans, insektspyor, knytnävar och sparkar. Hur man får det till att någon står och gömmer sig begriper jag inte. Kanske är det dålig läsförstelse.10 kommentarer:

 1. Fast har hon gjort några anspråk på en professionell analys?

  Jag ser gärna flera författare svara och ge sin syn på sina texter, men utan att kritisera andras tolkningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. (jo, hon gör visst vissa knepiga anspråk)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Ska man vara krass så ser det ju ut som att hon ljuger rakt av. Det är ju uppenbart att om hon läst och kommit ihåg stycket ovan där Isa faktiskt slåss hade det försvagat hennes analys ganska betänkligt. Så därför "upplever" hon det inte så. Det går ju inte allt lita på en sådan människa. Får mig att tänka på den där forskaren som såg två orangutanghannar suga av varandra men hävdade att det var en fråga om "näringsintag". (SvD, hittar inte artikeln, det var några år sedan)

  SvaraRadera
 4. Det blir märkligt när hon ibland talar om tolkningar, och samtidigt anser sig vara objektiv.

  Enbart efter ditt textstycke här så framgår inte Isas slag som en medveten handling, vilket jag gissar är det som ligger bakom. Även om hon bevisligen är högst delaktig i slagsmålet. Äh. Fast det hade varit intressant att veta varför hon valde just din bok

  SvaraRadera
 5. Men vad ni är jobbiga... Tror du hon är medvetslös när hon slåss? Jag försöker fånga känslan när man har många omkring sig som slåss. Det är inte så att man planerar varje slag medvetet. Det får gå lite snabbar än så, annars ligger man på marken snabbt som fan.

  SvaraRadera
 6. Kolla på den här videon. Man hinner inte alltid tänka efter...
  https://www.youtube.com/watch?v=gjEJzJF1eFg

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig och det var ingen kritik från min sida, men jag skulle inte säg att hon ljuger eller har lässvårigheter.

  SvaraRadera
 8. Eeeh, hon skriver att Isa gömmer sig bakom andra och sedan flyr. Hon lyckas hoppa över ett helt stycke som försiggår mellan att Isa står bakom några andra och när hon sedan blir indragen i huset. Hon lyckas bortse från det. Hon "upplever" att Isa inte slåss mot huliganerna. Men vad gör Isa då? Hur kan man tolka det som något annat? Som att stå passiv?

  SvaraRadera
 9. Hon vill helt enkelt driva en tes som gör henne till något slags Ebba Witt Brattström och jag ska förställa en dålig imitation av Knasen. En vit cis-man som skriver om män som begår övergreppshandlingar och passiva kvinnor. Det är så vidrigt.

  SvaraRadera