måndag 6 december 2010

Recension i BTJ-häftet

BTJ-häftet heter en publikation som går ut till alla bibliotek i landet. En hord av lektörer recenserar det mesta som ges ut av svenska bokförlag och skriver kortare recensioner som sedan blir grund för en hel del av bibliotekariernas inköp. Min roman har också recenserats och kommer att ingå i häfte 2, 2011. Jag har dock fått tillgång till den i förväg. Här är den:

"De döda fruktar födelsen är Pål Eggerts andra roman. Susanne har dött i en olycka och hon upplever hur hon som själ svävar i mörker. Snart möter hon en ljusguide som skall vägleda henne mot himlen. Men den astrala världen befolkas även av demoner som söker efter irrande själar och hennes själ är i fara. På jorden finns hennes syster Petra. Systrarna har en traumatisk bakgrund. Deras såriga syskonband för Susanne tillbaka till jorden. Med hjälp av Petras mediala vän Sebastian försöker de finna en genväg förbi demonernas avgrund, för att rädda Susannes själ. På baksidestexten nämns fantasy, skräck och socialrealism som genredrag. Utmärkande är dock de filosofiska diskussionerna om livshållningar som förs romanen igenom. Språket är rikt på metaforer, smarta dialoger och ironiska vändningar. Kanske överlastat. Det är en tankeväckande bok och personernas öden fängslar läsaren. Boken är mer ifrågasättande än övertygande som religiös fantasy. - Anneli stenberg."

Nu lär nog ett och annat bibliotek köpa in ett par ex av min roman. Referatet av handlingen är ganska okej, även om Susannes inte bara flyr från demonerna utan även ljusguiderna. Men, men, som Stewe skriver i sin recension "Förlaget Järnringen har nog gjort klokt i att vara väldigt sparsmakade med innehållsbeskrivningen, det hade varit stört omöjligt att ge en kortfattad, svepande sammanfattning om handlingen i boken."
Sedan så är det en roman som handlar en del om religion och använder element ur olika religiösa världar, men den är knappast religiös i den bemärkelsen att den speglar en religiös övertygelse (hos författaren). Med tanke på att jag är agnostiker med ateistisk slagsida så hade det nog varit märkligt...

6 kommentarer:

 1. Guuud, vad långsamma BTJ är! Vissa smarta bibliotekarier köpte ju in den här i augusti! :)

  Ps. BTJ-katalogen går inte ut till biblioteken automatiskt, det kostar fett att prenumerera på den.

  SvaraRadera
 2. "Vissa smarta bibliotekarier köpte ju in den här i augusti!"

  Alla kan inte ha spetskompetens inom samma område :)

  SvaraRadera
 3. Nu sitter jag här med BTJ-listan i mitt de arbetsrum och har nyss läst om din bok. Jag förstår inte riktigt den sista meningen: "Boken är mer ifrågasättande än övertygande som religiös fantasy." Betyder det att den i hennes ögon således är en aning övertygande som religiös fantasy och att hon anser den vara religiös fantasy?

  För övrigt är boken i fråga nu tipsad om på Kirsebergs biblioteks julkalenderblogg :)

  SvaraRadera
 4. Jo, jag blev också lite fundersam. Jag tror hon helt enkelt menar att det handlar om religion, men på ett ifrågasättande vis istället för att jag försöker övertyga någon om en tro.
  Jag har sett ditt inlägg på Kirsebergbloggen. Mycket trevligt :)

  SvaraRadera