onsdag 10 september 2014

De döda och den dolda formeln bakom arbetslöshet

Ikväll handlar Uppdrag granskning om den dolda formeln bakom arbetslöshet. Jag berör faktiskt den som hastigast i "De döda fruktar födelsen"
Sebastian träffar en gammal vän, Victoria, som frågar honom:

"Jaja, men har du jobb?"
Sebastian log överseende, som om Victoria berättat ett skämt han fann opassande.
"För tillfället ägnar jag mig åt inflationsbekämpning ... "
"Förlåt?"
"Jag saknar arbete i ordets snäva bermärkelse och eftersom arbetslöshet sägs hämma inflationen är jag sålunda en inflationsbekämpare. Jag har faktiskt funderat över att starta eget som inflationsbekämpare. Arbetslös kan man vara i hela världen så det är en framtidssysselsättning på dagens globaliserade marknad."

Det var på den tiden jag fortfarande kunde skriva humoristiskt. Sebastian är också väldigt annorlunda i "De döda fruktar födelsen". Jag var inspirerad av Oscar Wilde och serien Invisibles - samt av det här omslaget.    Jag var faktiskt med på det vampyrlajv där den här mycket smaktfullt utstyrda mannen uppträdde. I "De döda fruktar födelsen" är Sebastian mycket mer affekterad i sin språkdräkt och hela texten var mycket mer satirisk. 
   Järnringen som gav ut "De döda fruktar födelsen" lade ner - fast de har återuppstått - men jag ville skriva mer om Sebastian. Samtidigt hade jag också förändrats och tröttnat på den eleganta Sebastian. Tröttnat på att försöka vara rolig. Jag hade överhuvudtaget tröttnat på det mesta. Sebastian i "Borde vara död" blev alltså ganska annorlunda än i "De döda ... ". 
Och nä - böckerna är helt fristående från varandra. I min egen privata kronologi ser jag "De döda fruktar födelsen" som den nollte boken om Sebastian och "Borde vara död" som den första boken om "De bortvalda". 

2 kommentarer:

  1. Jamen såklart. Folk i böcker ska väl också kunna utvecklas. Eller du kanske inte ens ser det så om jag förstår dig rätt, utan mer funderar på din egen syn på vad du ville skriva om. Tycker i alla fall att det låter jäkla kul att det kommer mer om De bortvalda.

    SvaraRadera
  2. Jo, det handlade mer om vad jag själv ville skriva om, samt så vardagliga saker som att det var svårt att skriva en uppföljare till en fristående roman när förlaget där den publicerades lade ner. Samtidigt var det lite roligt att tänka sig att Sebastian genomgått en sådan förändring. Vi får väl se hur det blir med fortsättning. När det är skrivet kontrakt på det så kan man lita på att det blir av. Någorlunda. Men jag jobbar på...

    SvaraRadera