lördag 18 augusti 2012

"Scalped" av Jason Aaron

"They [the Indians] are a conquered nation, and when you are conquered, the people you are conquered by dictate your future. This is a basic philosophy of mine. If I'm part of a conquered nation, I've got to yield to authority... [The FBI must function as] a colonial police force."
- Norman Zigrossi -
ASAC Rapid City
1977

När jag köpte albumet ”You gotta sin to be saved” i Jason Aarons serie ”Scalped” bestämde jag mig för att läsa om serien från början.
   Scalped handlar om Dashiell Bad Horse från FBI som ska infiltrera Casinoägaren Red Crows organisation. Som namnen antyder utspelar sig serien i ett nutida indianreservat, en plats som Dashiell egentligen inte har någon lust att återvända till. I själva verket pressas han av sin överordnade att anta rollen som stampolis, vilka lyder under Red Crow.
   En stor del av behållningen av serien är just skildringen av reservatet. Det är mycket arbetslöshet, fattigdom, metamfetamin, våld och prostitution. I ett kapitel beskriver Aaron tonårspappan Dino Poor bears vardag. Han mekar med en bil som han hoppas en dag ska kunna ta honom från reservatet, rensar i en toalett som proppats full av ett småsyskon med fetalt alkoholsyndrom, lever med en överviktig morbror som fått amputera benen på grund av sin diabetes, och så vidare.
   Historien spelar en avgörande roll i serien. Dashiell och många i den yngre generationen är ointresserade av traditionella indianska seder och bruk, medan Red Crow – och Dashiells mamma Gina – i unga år hörde till en revolutionär indiangrupp, Dog Soldiers. Det är också orsaken till att FBI:s intresse eftersom Dog Soldiers var inblandade i mordet på två agenter.
   Det här påminner förstås om fallet Leonard Peltier, som var med i AIM, American Indian Movement och som vissa menar är oskyldigt fängslad för mordet på två FBI-agenter. I viss mån kan man väl även säga att det berör COINTELPRO, FBI:s hemliga, ickeortodoxa och ibland illegala aktioner mot socialister, kommunister, Ku Klux Klan, Martin Luther King och den svarta medborgarrättsrörslen och andra grupper som var i opposition mot det rådande systemet.
Dashiells förhållande till sin mor och hennes historia är komplicerat. Hans mor, Gina …, ser honom som en man som gått över till fienden när han går i tjänst hos Red Crow. Dashiell å sin sida minns med bitterhet hur moderns engagemang för indianernas rättigheter hela tiden överskuggade hans behov som barn.
   Aaron växlar mellan mer intrig/handlingsbaserade berättelser och mer karaktärsorienterade. Det är våldsamma räder mot laboratorier för metamfetamin ena avsnittet och skildringar av uppväxt och utveckling av enskilda personer i nästa. Dashiell är i en liknande situation som poliserna i The Wire vilka inte bara försöker jaga kriminella utan även måste hantera de som står över dem i hierarkin. Liksom i TV-serien nöjer sig inte Aaron med att skildra poliserna utan ger läsaren en god inblick i exempelvis Red Crows leverne och motiv. Ingen är bara psykopat eller allmänt god utan förklaring. Gränsen mellan kriminell och polis är dessutom ibland så grumlig att rollerna är närmast utbytbara.

2 kommentarer:

  1. Det här måste jag läsa. Det verkar vara exakt så som jag vill ha det. 8) Var hittar man det? Eller... Jag kan googla. :D

    SvaraRadera
  2. Finns på serieaffärer som Alvglans om du har vägarna förbi där. Annars så kan du beställa via Adlibris och liknande. Se till att du får albumen i ordning bara.

    SvaraRadera